Om Arva Sweden

Med fokus på hantverkskvalitet, skönhet och symbolik, erbjuder Arva Sweden handgjutna smycken i silver och guld-vermeil. Etiska och estetiska värden kombineras med delar av vårt kulturarv som har  inneboende symboliska värden.

Arva betyder något ärvt

Ordet ”arva” är en gammal svensk form av arv, använt i uttrycket arvasilver, ärvt silver. Ärvda föremål, speciellt sådana av ädelmetall, ansågs äga magiska krafter eller till och med inrymma en del av släktingens ande. Inspirationen till designen kan också härledas från vårt arv. Ambitionen är att den höga kvaliteten på hantverket  i kombination med bärarens historia, som exempelvis gåvotillfället, gör våra smycken värdiga att föra vidare till kommande generationer.

Inspirationskällor

Våra huvudsakliga inspirationskällor för våra smycken utgörs av svensk folkkonst, folktro och traditioner.

Folkkonst – mönster förskönar livet

Lusten att dekorera vår omgivning och göra vardagliga föremål vackra genom sniderier och målningar, vanligen med geometriska mönster eller motiv från naturen, är något vi delar med de flesta kulturer. Många av de vackraste föremålen är sådana som givits som kärlekstecken eller bröllopsgåva. Den första kollektionen, Love carvings, är inspirerad av karvsnittsmönster funna på kärleksgåvor av trä.

Det fantastiska med symboler och mönster är att de är öppna för universell tolkning, oberoende av från vilken kultur de härstammar. Magin ligger i den personliga tolkningen, när du bestämmer vad smycket, formen eller mönstret symboliserar för dig. Vackra ting har förmågan att öppna hjärtan.

Pia S Ankner, grundare

Om Arva Sweden

Hur det började – historier, mönster och rötter

Intresset för skapande, liksom symbolik och berättelser, har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. Som liten fascinerades jag särskilt av mormors avancerade stick-, virknings- och knypplingsarbeten med intrikata mönster och älskade äventyren jag upplevde genom folksagorna.

Idén att ta fram moderna, högkvalitativa smycken inspirerade av svensk folkkonst och traditioner föddes år 2002, när var jag föräldraledig med mitt första barn och tankar kring arv och rötter blev aktuella på ett nytt sätt. Jag gjorde efterforskningar och skisser utan att förverkliga mina tankar, men vid sidan av arbetet i IT- och tekniksektorn gick jag silversmideskurs och höll kurser i smyckestillverkning med pärlor. I slutet av 2013 tog jag steget fullt ut och realiserade konceptet i samarbete med duktiga hantverkare.

Att ge nytt liv till en nästan bortglömd del av vårt kulturarv och kanske inspirera andra att ta reda på mer om sitt personliga arv ligger mig varmt om hjärtat. Vårt arv ger oss förankring och kan stärka känslan av sammanhang och tillhörighet. Vackra ting har förmågan att öppna hjärtan och kan påminna om en person, en tid eller kanske ett löfte. Det fantastiska med symboler och mönster är att de är öppna för universell tolkning, oberoende av från vilken kultur de härstammar. Vad symboliserar smycket eller mönstret för dig?

Pia S Ankner,
Grundare och creative director

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0