Hur det började – historier, mönster och rötter

Fascination över och kärlek till hantverk och mönster, liksom symbolik och berättelser, har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. Några av mina tidigaste minnen var hur jag hänförd studerade de invecklade mönstren i min mormors hantverk, som avancerade virkningar och knyppling. Jag älskade också att läsa, höra och så småningom också skriva berättelser. Arva Sweden är mitt sätt att kombinera dessa intressen.

Den kreativa banan fick dock vänta då jag efter civilingenjörsstudier började i IT-branschen. År 2002 var jag föräldraledig med mitt första barn och tankar kring arv och rötter blev aktuella på ett nytt sätt. Idén att ta fram moderna, högkvalitativa smycken inspirerade av svensk folkkonst och folktro föddes. Jag gjorde efterforskningar och skisser utan att förverkliga mina tankar, men vid sidan av arbetet i IT- och tekniksektorn gick jag silversmideskurs och höll kurser i smyckestillverkning med pärlor. Det var inte förrän i slutet av 2013 som jag tog steget fullt ut och realiserade min vision i samarbete med duktiga hantverkare.

Vision

Det är min önskan att upprätthålla och dela med mig av en del av vårt kulturarv och kanske inspirera andra att ta reda på mer om deras. Det fantastiska med symboler och mönster är att de är öppna för universell tolkning, oberoende av från vilken kultur de härstammar. Magin ligger i den personliga tolkningen, när du bestämmer vad smycket, formen eller mönstret symboliserar för dig. Vackra ting har förmågan att öppna hjärtan.
För dem som har en anknytning till Sverige, kan en förankring i det förgångna stärka känslan av sammanhang och tillhörighet. Detsamma kan bli sant för var och en genom att man lägger till sitt eget symboliska värde. Jag tror på att allt vi behöver finns inom oss, men de flesta av oss behöver påminnas då och då om detta. Vilket sätt kan vara bättre än att bära smycket som en påminnelse och samtidigt förstärka sin personliga skönhet?

Med löfte om fler berättelser och kollektioner framöver,

Pia S Ankner,
Grundare och creative director

Några ord från vår grundare
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0