Ett nytt smyckesmärke kopplar samman världen med vår folksjäl

 In Nyheter

Ett sökande efter personliga rötter och en känsla av samhörighet utvecklades till ett företag ägnat åt att ge delar av vårt arv nytt liv i modern form. Arva Sweden har nöjet att tillkännage lanseringen av sin webshop och den första kollektionen av nutida smycken.

År 2002 började det Stockholmsbaserade företagets grundare Pia Ankner att utforska sitt arv, både det personliga och kulturella. Hennes stora intresse för mönster och smyckestillverkning i kombination med att hon som nybliven mor bar en önskan att förstå sin roll i livet och det arv vi övertar och för vidare, ledde till många timmar i Stockholms Stadsbibliotek. Förutom psykologi, var några av de områden hon studerade symbolik, svenska uttryck för kärlek genom tiderna i vår folkkonst samt hur vi hanterat det okända, d.v.s vår folktro.

Arva är en gammal form av ordet arv som använts i uttrycket arvasilver, dvs släktklenoder av silver. Ärvda föremål, särskilt de gjorda i ädelmetall, ansågs äga magiska krafter och till och med innehålla en del av släktingens ande. När hon läste detta blev företagets namn och fokus tydliga för henne: Att fånga delar av vår folksjäl i moderna, äkta smycken avsedda att bäras och avnjutas i åratal, inspirerade av mönster och övertygelse från en tid då det magiska var en naturlig del av livet. En önskan att länka samman bäraren med rötter och symbolik, som omvandlar de kulturskatter till föremål med personligt värde, var född.

Av familjeskäl lades skisserna och prototyperna åt sidan i mer än 10 år, men i slutet av 2012 var det dags att omsätta idén till verklighet tillsammans med yrkeshantverkare. Inspirationen till den första kollektionen, ”Love Carvings” kommer från snidade mönster i trä som dekorerar många svenska kärleksgåvor.  De återkom genom århundrandena, i huvudsak under 1800-talet till tidigt 1900-tal, men vissa kan spåras ända tillbaka till 1500-talet.

”Det är ett privilegium att bidra till att vårt specifika arv kan delas med världen, men jag fascineras också av hur universella mönstren i folkkonsten och symbolspråket är, säger grundaren Pia Ankner. Planen är att i framtiden utöka produktområdet att omfatta inte bara nya smyckeskollektioner utan också andra kvalitetsprodukter för speciella tilldragelser i livet, för människor som uppskattar såväl den bestående kvaliteten som ”svenskheten”, exempelvis en del av de 4,5 milj svenskättlingar som finns i USA.”

Återförsäljare har etablerats i New York och Los Angeles. Företaget söker representation och samarbeten i andra områden.
För övrig information vänligen kontakta: Pia Ankner, telefon +46-793 49 20 20  | pia.ankner@arvasweden.com

Arva Sweden ger världens smyckesälskare en möjlighet att ta del av och bära delar av vårt arv. Med fokus på att förmedla den svenska folksjälen erbjuder Arva Sweden moderna, handtillverkade silver och guldsmycken med inneboende symbolvärden. Designen är inspirerad av svenskt folkkost, folktro eller traditioner huvudsakligen från romantiken. Företaget är beläget i Stockholm, Sverige. För ytterligare information besök: www.arvasweden.com | Instagram: @arvasweden | FB: ArvaSweden

arva-sweden-banner-1_pressrelease1

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0